PUUR ZUID

Een sociaal project met herkenbare elementen uit de Rivierenbuurt

Programma:

Werken, zorgen

Locatie: 

Amsterdam

Jaar:

2018

Opdrachtgever:

De Sociale Maatschap

Oppervlakte:

500 m2

Status:

Opgeleverd

Fotografie:

Cheung San interieurarchitectuur

EEN SOCIAAL DOEL

PuurZuid is een stichting voor sociale dienstverlening in Amsterdam Zuid. Bij locatie De Berlage in de Rivierenbuurt komen mensen gratis langs met vragen over zorg, geld, wonen, gezondheid, werk, ontmoeten en veiligheid. Een buurtteam en vele vrijwilligers staan daar voor hen klaar. Ook wordt er regelmatig samen gegeten en gekookt.

Cheung San interieurarchitectuur gaf het buurtcentrum de welkome, veilige sfeer te geven die het verdiende. Het grauwe interieur en het donkere maatwerk was ooit geplaatst door een vorige huurder en paste niet bij de nieuwe lichte huisstijl van Puur Zuid.

Ondanks het zeer kleine budget, is het gelukt om de publieke ruimte met professionele keuken en bar, de kantoren en spreekruimtes een nieuwe representatieve en veilige sfeer te geven. De donkere houttonen maakten plaats voor een lichte houtstructuur en storende elementen werden verwijderd. Het kleurenpalet met veel lichtblauw werd afgeleid van het hergebruikte bestaande meubilair en de nieuwe huisstijl.

Het gebruik van architectonische iconen uit de buurt zorgt voor herkenbaarheid bij alle gebruikers. Op de keukenluiken maakten we een illustratie van gevels uit de buurt en in de spreekruimtes hangen foto’s van nabijgelegen gebouwen.

HERKENBARE BUURT

Vanwege de functie als buurtcentrum in de Amsterdamse Rivierenbuurt gebruikten we iconen uit de buurt als herkenbare elementen in het interieur. In iedere spreekruimte staat een ander gebouw centraal. Een fijn herkenningspunt, ook voor kwetsbare groepen.

Voor op het schuifbare keukenluik maakten we een illustratie van de Amsterdamse School gevel in de Holendrechtstraat. De illustratie vormt niet alleen een mooi centraal element, maar dient ook als gespreksstof zoals bij het wekelijkse buurtdiner.

Van vijf herkenbare architectonische iconen uit de Rivierenbuurt maakten we sjablonen voor op de wanden. Deze dienden ook als basis voor de namen van de gespreks- en kantoorruimten. In iedere spreekruimte kwam een corresponderende print te hangen uit de door ons gemaakte fotoserie.

BOUWBEGELEIDING

Niet alleen het kleine budget, maar ook de functie van het pand vormde een uitdaging voor de uitvoering.
Omdat veel gebruikers afhankelijk zijn van de maatschappelijke dienstverlener kon er tijdens kantooruren nauwelijks gebouwd worden. Door een nauwgezette bouwbegeleiding en planning, goede samenspraak tussen de partijen en veel welwillendheid van de aannemer (Evertse Concepts), kon het ontwerp tijdens de avonduren, weekenden en vakantiedagen gerealiseerd worden.

DONKER

Het bestaande interieur was erg donker. Het donkere HPL en laminaat was niet representatief voor een maatschappelijke dienstverlener voor kwetsbare groepen. Bovendien sloot het niet aan bij de nieuwe huisstijl van PuurZuid.

Ook de locaties van maatwerkobjecten zoals een garderobekast, banken en een brochurerek was verre van ideaal.