JOOLZ

Een hoofdkantoor voor kinderwagen fabrikant Joolz als transformatie van een industriële loods

Programma:

Werken, transformatie

Locatie: 

Amsterdam

Jaar:

2016

Opdrachtgever:

Joolz, opdrachtgever van Space Encounters

Oppervlakte:

1600 m2

Status:

Opgeleverd

Fotografie:

Jordi Huisman

TRANSFORMATIE

Een voormalig oude onderdelenfabriek aan de Distelweg in Amsterdam Noord is getransformeerd tot het nieuwe hoofdkantoor van kinderwagenfabrikant Joolz.

Als onderdeel van het team van Space Encounters ontwierpen we een transformatie passend bij het gedachtegoed van het ideologische merk. Innovatie, duurzaamheid en transparantie werden de kernwoorden van het nieuwe ontwerp

Het doorbreken van alle muren resulteerde in een grote transparante ruimte, zichtbaar vanaf de straat. Door nieuwe raampartijen onder een hoek te plaatsen is de transparantie, zichtbaarheid en toetreding van daglicht in het kantoor verbeterd.

Ter plaatse van de bestaande daklichten ontwierpen we grote kassen met tropische binnentuinen. De kassen, zichtbaar vanuit het gehele gebouw, bieden plaats aan bijzondere werk- en ontmoetingsplekken.

De nieuwe serviceblokken van celbeton bevatten functies zoals de kantine en de toiletten evenals alle trappen. Verder huisvest de loods onder meer een showroom, overlegplekken en een sportruimte. Er is gekozen voor neutrale materialen rondom het weelderige groen.

Dit project heeft meerdere prijzen gewonnen waaronder de International Architecture Award in 2017.

NIVEAUVERSCHIL

De verdieping huisvest het kantoorgedeelte. Deze is pragmatisch opgezet in een open structuur. Functionele elementen zoals pantry’s, en kopieerruimtes zorgen voor scheidingen tussen de verschillende afdelingen. Niveauverschillen op de verdieping vormden een uitdaging en werden onderzocht door middel van schaalmodellen.

KALE INDUSTRIE

De voorgevel van de loods ontsierde het straatbeeld en paste niet bij de jonge creatieve uitstraling van Joolz. Nieuwe grote raampartijen dragen bij aan een levendig straatbeeld en de gewenste transparantie door middel van de ‘geknikte beglazing’.

Ook binnen is er veel gebeurd. De oude industriële elementen zijn behouden, maar verder was de loods een kale onleefbare ruimte.