EIGEN THUIS

Een nieuwe villa uit twee delen aan een historisch lint

Programma:

wonen

Locatie: 

Den Ilp

Jaar:

2024

Opdrachtgever:

Particulier

Oppervlakte:

315 m2

Status:

In ontwikkeling

Fotografie:

Cheung San interieurarchitectuur

BINNENKORT MEER OVER DIT PROJECT!

WELSTAND

Ondanks de strenge welstandseisen in dit gebied met zogeheten historische lintbebouwing, verkregen wij in 2024 een vergunning voor deze gewaagde sloop-nieuwbouw woning. De Welstand was uiteindelijk zo enthousiast dat ze gevraagd hebben om het project op te mogen nemen in het jaarverslag.

VILLA TUSSEN HET GROEN EN HET WATER

Deze woonvilla in Den Ilp zal een bestaande sterk verouderde woning vervangen. Door de woning slim op te delen in twee bouwdelen met een tussenlid voegt de relatief grote woning zich bescheiden in het straatbeeld. Subtiele verwijzingen naar andere gebouwen aan dit historische lintgebied zorgen voor een gelaagd ontwerp. Bovendien schikt de indeling zich naar de twee natuurgebieden die de villa omsluiten.

INDELING

Het hoofdvolume bestaat uit hergebruikte bakstenen en krijgt een zogeheten tuitgevel. Dit volume huist de woonkamer dat een groot venster krijgt met uitzicht op het tegenoverliggende water van natuurgebied het Ilperveld. De glaspartij in de punt wordt afgeschermd door bakstenen penanten. Deze zijn afgeleid van de traditionele houten latten bekleding van de topgevels van de woningen in dit gebied. Zo valt daglicht via de vide de woonkamer in en krijgt ook de werkruimte op de entresol een prachtig uitzicht over het water.

Het volledig zwart houten bouwvolume is kleiner en ligt meer naar achteren. Dit deel van de woning ligt deels verscholen achter een grote oude lindeboom die uiteraard behouden wordt.  Aan de achterzijde komt een woonkeuken die grenst aan de tuin en een master bedroom met badkamer en-suite en inloopkast op de verdieping.

De masterbedroom grenst aan de achtergevel die helemaal opengewerkt wordt met grote puien. Hierdoor heeft men uitzicht op het water en het groen van het achterliggende natuurgebied het Twiske.

NATUUR

Voor het verkrijgen van de omgevingsvergunning heeft er een uitgebreid natuuronderzoek plaatsgevonden naar onder meer gierzwaluwen en vleermuizen. Dit zodat de bouw de in het gebied aanwezige fauna niet verstoort. Ook is er rekening gehouden met de stikstof uitstoot en worden er grotendeels duurzame en hergebruikte materialen gebruikt. Bovendien krijgt de woning een aard warmtepomp, zonnepanelen en een duurzame watervoorziening.