DE LINDE

Uniek wonen voor mensen met dementie

Programma:

Wonen en zorgen

Locatie: 

Rhenen

Jaar:

2020

Opdrachtgever:

Een project van Studio id+ in opdracht van stichting QuaRijn

Oppervlakte:

2000 m2

Status:

Opgeleverd

Fotografie:

Wouter van der Sar

KLEINSCHALIG

Aan dit project van Studio id+ werkten wij als interieurarchitect/ projectleider in de uitvoerende ontwerpfase en als projectbegeleider in de uitvoeringsfase als onderdeel van het team van Studio id+.

Woonzorggebouw De Linde is een woonlocatie voor mensen met dementie. De opleving van een naar schatting 500 jaar oude lindeboom werd het symbool voor een nieuw tijdperk; een inspiratiebron voor De Linde als woonzorggebouw 3.0.

De Linde is een unieke locatie, waar 24 bewoners gelijkvloers wonen met veel gemeenschappelijke leefruimte en een voelbare verbinding met buiten. Het gebouw is opgezet als een aantal kleine huisjes met elk vier kamers en een pleintje. Gangzones en woonkamers verbinden deze huisjes. In de hierdoor ontstane rondloop komt extra licht binnen via patio’s. Per twee ‘huisjes’ is er een eigen sfeer en identiteit toegepast.

CONTACT MET BUITEN

Het contact met buiten is overal voelbaar, maar wel in balans. Maatwerk kamerschermen bieden een extra tussenlaag als filter tussen binnen en buiten, maar ook tussen doorloop en verblijf. Zo blijft de rust en het overzicht voor mensen met dementie bewaard.

Het gehele gebouw is voorzien van een slim verlichtingssysteem met afwisselend warmere en koelere verlichting gedurende de dag. Dit ter ondersteuning van het dagritme. De basisverlichting is indirect, waardoor het natuurlijk oogt. De sfeerverlichting komt uit herkenbare, sfeervolle armaturen.

HERKENNINGS- EN RUSTPUNTEN

De organisatie van de plattegrond met de verschillende sferen en identiteiten zorgt voor overzicht en herkenning. Bovendien kunnen bewoners eigen spullen op plankjes bij hun deuren zetten. Zo is er ook nog wat te zien en te beleven in de gangen.

Gezien de lange looplengtes is er veel mogelijkheid tot dwalen en verwonderen. Maar er is ook behoefte aan rustpunten. Op diverse plekken op de route zijn zitjes te vinden. Zorgvuldig gekozen om in de luwte de omgeving even in je op te nemen. Soms in de nabijheid van reuring, soms even in alle rust.