DE BRINK

Voorzieningengebouw de Brink voor seniorencomplex Park Boswijk

Programma:

Publiek gedeelte woonzorgcomplex

Locatie: 

Doorn

Jaar:

2021

Opdrachtgever:

een project van Studio id+ in opdracht van VVE Park Boswijk

Oppervlakte:

2000 m2

Status:

Opgeleverd

Fotografie:

Stijn Poelstra

HARMONIE

Aan dit project van Studio id+ werkten wij als meewerkend interieurarchitect in de schetsfase t/m de uitvoeringsfase en als co-projectbegeleider in het eerste deel van de uitvoeringsfase. Beiden als onderdeel van het team van Studio id+.

Woonresidentie Park Boswijk, een seniorencomplex in de bossen bij Doorn, was toe aan een grondige renovatie. Dat gold ook voor het centrale voorzieningengebouw De Brink. De gewenste positionering van functies en de geringe hoogtes in delen van het gebouw maakten de opgave complex.

Het seniorencomplex bestaat uit vier bouwblokken met in totaal 363 woningen. Het voorzieningengebouw ligt tussen twee van de appartementenvleugels, op de begane grond en in het souterrain, deels onder de appartementenblokken. De Brink huisvest faciliteiten zoals een restaurant, grand café, winkel en receptie, alsook een bibliotheek, fitnessruimte, kapper en pedicure.

Materialisatie en kleurgebruik zijn geïnspireerd op de bosrijke omgeving van de woonresidentie. De diverse ruimten hebben binnen een duidelijke eenheid en een eigen sfeer gekregen. We hebben zoveel mogelijk natuurlijke materialen toegepast wat resulteert in rust en harmonie.

RUIMTELIJKE PUZZEL

Door een ingewikkeld eisenpakket van de verschillende gebruikersgroepen te combineren met onze eigen expertise over een ouder wordende doelgroep kwamen we door middel van talloze studies uiteindelijk tot een vlekkenplan met een helder ontwerp. Onderzoeksresultaten binnen de zorg komen terug in alle ontwerpkeuzes, bijvoorbeeld de vloerafwerking met onder meer aandacht voor reflectiewaardes, lichtabsorptie, valveiligheid en de routing en oriëntatie, intuïtief, gebruikersgericht en rekening houdend met zichtlijnen.

Uitvoerige analyse van het programma van eisen koppelden we aan de informatie die we kregen bij het locatie bezoek. In een relatieschema brachten we alle functies in omvang en type ten opzichte van elkaar in kaart. Door te kiezen voor één centraal meubel dat onder meer de keuken huisvest, komt er helderheid in de beleving.